Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ποιές «αθώες» συνήθειες σου κάνουν κακό (Μέρος Α)

Η αλήθεια: ποιά δεν έχει μια μικρή αντιδραστική φλέβα, μια τάση να αποστρέφεται τους κανόνες; Για παράδειγμα, στην προσωπική σου ζωή ακούς ότι δεν πρέπει ποτέ να τηλεφωνείς σε έναν άνδρα δεύτερη φορά, αν δεν έχει απαντήσει στο μήνυμά σου. Κι όμως κάνεις το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει και με την πολύτιμη υγεία σου.  Πριν νιώσεις ένοχη επειδή έκανες κοπάνα από το γυμναστήριο ή έφαγες μπισκότα για βραδινό, δες ποιες συμπεριφορές ενάντια στους κανόνες ανησυχούν περισσότερο τους ειδικούς  και ποιές συνήθειες δεν είναι και τόσο ανθυγιεινές τελικά.«Δεν είμαι καπνίστρια, αλλά μερικές φορές καπνίζω όταν βγαίνω έξω».
Είναι κακό; Πολύ. 
Με κάθε ρουφηξιά αυξάνεται η πιθανότητα αρτηριακής βλάβης. Οι αρτηρίες των περιστασιακών καπνιστών που κάπνιζαν 2 τσιγάρα έπειτα από 2 ημέρες αποχής ήταν 36% λιγότερο ευαίσθητες στις αλλαγές του κυκλοφορικού από αυτές των μη καπνιστών, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Έπειτα από άλλα 2 τσιγάρα η αρτηριακή ευαισθησία των κοινωνικών καπνιστών μειώθηκε ακόμη περισσότερο. «Η διαταραγμένη λειτουργία των αρτηριών είναι το πρώτο βήμα για τις παθήσεις της καρδιάς» τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης Κέβιν ΜακΚάλι, Ph.D. Και πάλι μπαίνεις στον πειρασμό να το ανάψεις; Δύο λέξεις: καρκίνος πνευμόνων. Καιρός να το κόψεις τελείως.
«Οι πόνοι της περιόδου είναι τόσο έντονοι που παίρνω ένα παυσίπονο σχεδόν κάθε μία ώρα».
Είναι κακό; Πολύ. 
Ένα χάπι κάθε ώρα για 12 ώρες παρέχει μέχρι και 2.000 milligram παυσίπονου πάνω από το ασφαλές όριο. Οι υπερβολικές δόσεις ακεταμινοφένης καταλήγουν σε 56.000 έκτακτα περιστατικά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ η υπερδοσολογία ιβουπροφένης και ναπροξένης μπορεί να οδηγήσει σε γαστρορραγία. Σοβαροί κίνδυνοι σαν αυτούς ώθησαν τον FDA να απαιτήσει την αναγραφή προειδοποίησης στα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα που περιέχουν ακεταμινοφένη και στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που περιέχουν ιβουπροφένη, ναπροξένη και κετοπροφένη. Επίσης, η συμβουλευτική επιτροπή του FDA έχει προτείνει να μειωθεί η σημερινή μέγιστη συνολική ημερήσια δόση ακεταμινοφένης (4 γραμμάρια) στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν η μέγιστη ασφαλής δόση δεν αρκεί για να ανακουφιστείς από τον πόνο της περιόδου, ίσως έχεις σοβαρότερο πρόβλημα, όπως ινομυώματα ή ενδομητρίωση. Πήγαινε στο γιατρό σου για εξέταση και κατάλληλη θεραπεία: εδώ, η αυτοΐαση δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.
«Χ«Χθες το βράδυ, έφαγα για βραδινό ένα μπισκότο. Και μετά ακόμη ένα. Κι άλλο ένα».
Είναι κακό; Όχι και τόσο.
«Εάν η διατροφή σου είναι υγιεινή και ισορροπημένη, δεν πειράζει αν αντικαταστήσεις το βραδινό με μπισκότα μια φορά τη βδομάδα» επισημαίνει η Ελένη Παπαγιαννίδου, MmedSci, Ph.D., κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος. Λέγοντας «ισορροπημένη», εννοούμε ότι τα υπόλοιπα γεύματά σου είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι και υψηλής σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, σιτηρά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Απλώς, μην φας όλο το πακέτο και πρόσθεσε ένα ποτήρι ημιάπαχο γάλα για ασβέστιο. Έχε επίσης στο νου σου ότι τα μπισκότα δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, γι’ αυτό μπορεί να νιώσεις χορτασμένη βραχυπρόθεσμα και πεινασμένη λίγο αργότερα. Στην περίπτωση αυτή, η διαιτολόγος προτείνει να φας ένα χορταστικό σνακ με λίγες θερμίδες, όπως ένα φλιτζάνι καρότα με 1/3 του φλιτζανιού χούμους. Εάν η κραιπάλη σου σε κάνει να νιώθεις ενοχές ή προσπαθήσεις να την αντισταθμίσεις πεθαίνοντας στην πείνα την επομένη, σκέψου ότι μπορείς να φας υγιεινά για να επανορθώσεις, καθώς η αφαγία θα σε κάνει επιρρεπή στην υπερφαγία αργότερα.
έχουν καμία θρεπτική αξία, γι’ αυτό μπορεί να νιώσεις χορτασμένη βραχυπρόθεσμα και πεινασμένη λίγο αργότερα. Στην περίπτωση αυτή, η διαιτολόγος προτείνει να φας ένα χορταστικό σνακ με λίγες θερμίδες, όπως ένα φλιτζάνι καρότα με 1/3 του φλιτζανιού χούμους. Εάν η κραιπάλη σου σε κάνει να νιώθεις ενοχές ή προσπαθήσεις να την αντισταθμίσεις πεθαίνοντας στην πείνα την επομένη, σκέψου ότι μπορείς να φας υγιεινά για να επανορθώσεις, καθώς η αφαγία θα σε κάνει επιρρεπή στην υπερφαγία αργότερα.
«Κάθε τόσο βγαίνω έξω με τις φίλες μου και μεθάω».
Είναι κακό; Αρκετά.

Είναι εύκολο τα 2 ποτά να γίνουν πολλά, όπως δείχνουν οι στατιστικές: σχεδόν το 34% των γυναικών ηλικίας 18 έως 25 και περίπου το 13% των γυναικών άνω των 26 ανέφεραν ότι ήπιαν 5 ή περισσότερα ποτά σε μία μόνο περίσταση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. «Το να το παρακάνεις μια φορά στο τόσο δεν είναι τόσο ανησυχητικό όσο το να πίνεις υπερβολικά δύο φορές την εβδομάδα – όμως το να πέφτεις κάτω μεθυσμένη (ή και χειρότερα) είναι πάντα επικίνδυνο» λέει ο Ιωάννης Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Υγεία». Δεν υπάρχει απλός τρόπος για να καταλάβεις πότε ξεπέρασες τα όρια εξαιτίας μέθης και κατέληξες στη δηλητηρίαση – και αυτή οδηγεί σε εμετό, λιποθυμίες, κρίσεις ή ακόμη και θάνατο. Ακόμη κι αν σταματήσεις πριν σου συμβεί, η συχνή υπερκατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την κίρρωση του ήπατος και τις παθήσεις της καρδιάς και αν το παρακάνεις, είναι πιο πιθανό να κάνεις σεξ χωρίς προφύλαξη, αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.  Επίσης, οι κίνδυνοι από την οδήγηση είναι μεγάλοι. Το συμπέρασμα; Μην πίνεις πάνω από 1 ποτό ανά ώρα και όχι περισσότερα από 3. Δε χρειάζεται να σταματήσεις τις εξόδους, αλλά ούτε χρειάζεται να θέσεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο.

Μείνε συντονισμένη για το δεύτερο μέρος του άρθρου για τις συνήθειες που έχεις και μπορούν να σου κάνουν μεγάλο κακό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου