Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΙΤΑ ΑΤΚΙΝΣ

Δίαιτα Atkins

Γιατί δίαιτα Atkins;

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν αυτή τη δίαιτα καθώς υπόσχεται απώλεια βάρους ενώ παράλληλα επιτρέπει την απεριόριστη κατανάλωση πρωτεϊνούχων προϊόντων, όπως μπριζόλες, αυγά και τυριά με πλήρη λιπαρά. Πολλοί άνθρωποι όμως δε χάνουν βάρος με αυτή τη δίαιτα πιθανώς επειδή τελικά κουράζονται να ακολουθούν μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από κρέας και άλλα "βαριά" τρόφιμα. Η δυσκοιλιότητα έχει επίσης αναφερθεί ως πρόβλημα αυτής της δίαιτας καθώς και η έλλειψη ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχει ένα βιολογικό υπόβαθρο που υποστηρίζει αυτή τη δίαιτα, καθώς οι άνθρωποι-κυνηγοί τρέφονταν κυρίως με κρέας, ξηρούς καρπούς και.
Ο Atkins υποστηρίζει ότι με αυτή τη δίαιτα μπορεί να μειωθεί η χοληστερόλη. Παρά τις μεγάλες ποσότητες λιπαρών τροφίμων που καταναλώνονται,η λογική αυτoύ είναι ότι μόνο το 25% της χοληστερόλης στο αίμα προέρχεται από το είδος του φαγητού που καταναλώνεται, παρά από την πλειοψηφία της χοληστερόλης που παράγεται από το συκώτι. Αυτό ασφαλώς βοηθά να εξηγήσουμε γιατί ορισμένα άτομα φαίνεται να έχουν προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη, ανεξάρτητα από τη διατροφή τους.
Η δίαιτα Atkins μοιάζει με άλλες δίαιτες καθώς η απώλεια βάρους μπορεί να είναι πιο γρήγορη όταν συνδυάζεται με άσκηση. Φυσικά,η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας και προσφέρει αίσθηση ευεξίας, ταυτόχρονα με την καύση των θερμίδων. σπόρους για πολλά χρόνια.

Φάσεις της Δίαιτας Atkins

Το πρόγραμμα της δίαιτας Atkins αποτελείται από τέσσερις φάσεις:

Φάση 1 - Εισαγωγή

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της δίαιτας περιορίζεται σημαντικά η πρόσληψη υδατανθράκων, προκαλώντας στον οργανισμό μια κατάσταση κέτοσης, στην οποία οι θερμίδες καίγονται με ταχύ ρυθμό. Οι μόνοι υδατάνθρακες που επιτρέπονται σε αυτή τη φάση προέρχονται από πράσινα, μη αμυλούχα λαχανικά. Η κατανάλωση υδατανθράκων πρέπει να είναι λιγότερο από 20 γραμμάρια τη μέρα. Για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι το σκληρότερο μέρος της δίαιτας. Τα οφέλη είναι ότι το σάκχαρο του αίματος είναι σταθεροποιημένο, λόγω της έλλειψης επεξεργασμένων υδατανθράκων και η επιθυμία για ζάχαρη αρχίζει να ελαχιστοποιείται. Η αρχική φάση συνήθως διαρκεί δύο εβδομάδες.

Φάση 2-Συνέχεια Απώλειας βάρους

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, αυξάνεται σταδιακά η πρόσληψη υδατανθράκων κατά 5 γραμμάρια κάθε εβδομάδα, έως ότου σταματήσει η απώλεια βάρους. Στη συνέχεια μειώνεται η πρόσληψη υδατανθράκων για άλλη μια φoρά ώσπου επιτυγχάνεται και πάλι απώλεια επιπλέον κιλών. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε από 25 έως 50 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ανάλογα με το μεταβολισμό τους.

Φάση 3 - Προ-Συντήρηση

Αυτή η φάση φτάνει όταν έχει σχεδόν επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους. Σε αυτό το σημείο αυξάνεται σταδιακά η πρόσληψη υδατανθράκων ώσπου να σταματήσει η απώλεια βάρους. Καθώς αυξάνονται οι υδατάνθρακες, προτείνεται η παρακολούθηση του γλυκαιμικού δείκτη, τον οποίο ο Atkins αποκαλεί "Γλυκαιμική Κατάταξη Atkins".

Φάση 4 - Συντήρηση εφ όρου ζωής

Αυτή είναι η φάση στην παραμένουν οι άνθρωποι εφόσον έχει επιτύχει την επιθυμητή απώλεια βάρους. Επιτρέπεται η κατανάλωση των υδατανρθάκων αλλά μόνο στο σημείο που δεν προκαλούν αύξηση βάρους. Ο Atkins υποστηρίζει ότι αυτός ο τρόπος διατροφής κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Η ζάχαρη, το ψωμί και τα αμυλούχα τροφίμα είναι πάντα αυστηρά περιορισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου