Οι μυϊκές κράμπες είναι ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών που εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και πιο σπάνια στα χέρια, στον αυχένα, καθώς επίσης στην περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς. Στα σημεία όπου εμφανίζονται οι κράμπες συγκεντρώνονται κάποιες ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ, που προκαλούν τοπικά σκλήρυνση και συρρίκνωση της μυϊκής μάζας, καθώς και έντονο πόνο. Πιο επιρρεπείς στις κράμπες είναι οι αθλητές,οι υπέρβαροι,οι αγύμναστοι και οι ηλικιωμένοι.
Στους αθλητές οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν κράμπες είναι η εξαντλητική χρήση των μυών, το στρες και η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια σπορ, αθλημάτων και ασκήσεων. Όταν ο καιρός είναι θερμός, οι κράμπες είναι συχνότερες.
Κράμπες μπορούν ακόμη να συμβούν και όταν κάποιος είναι ακίνητος.Επίσης κράμπες μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια πολλών άλλων δραστηριοτήτων στο σπίτι, κατά τις εργασίες ,το κολύμπι, το τρέξιμο.
Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα των μυϊκών κραμπών είναι τα ακόλουθα:
• Ξαφνικός και έντονος πόνος που εμφανίζεται απροειδοποίητα σε μυς, ιδιαίτερα στα κάτω μέλη.
• Δημιουργία σκληρής μυϊκής μάζας στους μυς που παθαίνουν κράμπα, που είναι ψηλαφητή κάτω από το δέρμα. Η μάζα αυτή φεύγει όταν υποχωρεί η κράμπα.
Οι κυριότερες αιτίες των μυϊκών κραμπών είναι:
- Αφυδάτωση
- Υπερβολική χρήση των μυών
- Τραυματισμοί και ένταση των μυών
- Προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος: Η στένωση των αρτηριών όπως αυτή που συμβαίνει κατά την αρτηριοσκλήρυνση, είναι αιτία μυϊκών κραμπών κατά την άσκηση. Οι κράμπες φεύγουν λίγα λεπτά μετά το σταμάτημα της άσκησης
- Προβλήματα των νεύρων: Εάν υπάρχει συμπίεση των νεύρων στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα στην οσφυϊκή μοίρα, τότε εκτός από τον πόνο που πιθανόν να υπάρχει στα κάτω μέλη, παρουσιάζονται και κράμπες. Στις περιπτώσεις αυτές ο πόνος χειροτερεύει όσο περισσότερο περπατάτε
- Απώλεια καλίου: Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη νευρική και μυϊκή λειτουργία.Η απώλεια καλίου που παρατηρείται ιδιαίτερα λόγω της λήψης διουρητικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ψηλής πίεσης, μπορεί να προκαλεί μυϊκές κράμπες.
Η αντιμετώπιση και πρόληψη των μυϊκών κραμπών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Ασκήσεις προθέρμανσης, τεντώματα και μασάζ πριν από κάθε σωματική άσκηση.
- Η αποφυγή αφυδάτωσης με την λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών ιδιαίτερα κατά τις ασκήσεις που γίνονται σε ψηλές θερμοκρασίες, συμβάλλει στην πρόληψη των κραμπών.
- Στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται επαναλαμβανόμενες κράμπες κατά τον ύπνο, είναι πιθανόν ο γιατρός μετά την αξιολόγηση του ασθενούς να αποφασίσει ότι πρέπει να χορηγήσει μυοχαλαρωτικά.
- Σε περίπτωση που εκδηλώνεται μια κράμπα, οι μυς που έχουν προσβληθεί πρέπει να τεντώνονται και να γίνεται ένα ελαφρύ μασάζ για να χαλαρώσουν.
- Η τοποθέτηση πάγου βοηθά στο να χαλαρώσουν οι μυς υπό ένταση. Αργότερα μια ζεστή πετσέτα ή ένα ζεστό μπάνιο, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο.
Πώς θα απαλλαγείτε από αυτές το καλοκαίρι;
Μετά τη γυμναστική: Αν σας «πιάσει» κράμπα στη γάμπα, πιάστε τα δάχτυλα του συγκεκριμένου ποδιού και τεντώστε τα προς τα πάνω, μέχρι το πόδι σας να χαλαρώσει εντελώς. Διαφορετικά, αν δεν νιώθετε έντονο πόνο, προσπαθήστε να ρίξετε όλο το βάρος του σώματός σας στα δάχτυλα του ποδιού σας, μέχρι να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Αφού λοιπόν χαλαρώσει, για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, κάντε ελαφρύ μασάζ. Για πιο άμεση ανακούφιση, μπορείτε να βάλετε μια θερμαντική κρέμα ή ένα θερμό επίθεμα. Παράλληλα, πιείτε λίγο δροσερό νερό ή ένα ισοτονικό ποτό.
Στον καύσωνα: Εάν πάθετε τη λεγόμενη «θερμική κράμπα» -κυρίως στη γάμπα-, καθίστε σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και πιείτε νερό. Μετά, κάντε τις κινήσεις που έχουμε ήδη περιγράψει, για να χαλαρώσει ο μυς.
Μέσα στη θάλασσα: Αν κολυμπάτε στα βαθιά και σας πιάσει κράμπα στο πόδι, γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του χαλαρού σας ποδιού να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων. Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτιο στυλ. Όταν βγείτε στην παραλία, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου, κάντε διατάσεις στο σημείο της κράμπας ή ελαφρύ μασάζ.
Αν επιμένουν, τι μπορεί να «κρύβουν»;
Εάν οι κράμπες επιμένουν, ενδέχεται να αποτελούν και συμπτώματα κάποιας πάθησης. Μπορεί, δηλαδή, να οφείλονται σε προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα ή σε άλλα ενδοκρινικά προβλήματα, σε αρτηριοσκλήρυνση, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε αναιμία, καθώς και σε παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον. Για την εκδήλωσή τους μπορεί να ευθύνεται και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα διουρητικά χάπια, που βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά προκαλούν απώλεια καλίου, τα αντιόξινα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τις στομαχικές διαταραχές και ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την καταπολέμηση νεοπλασιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου